2013. május 17., péntek

’Más’ jóga versus Prana Vasya Yoga



Pár napja Gabival arról beszélgettünk, mi a különbség az általa oktatott, 2-féle jóga stílus, a ’Más’ (Mysore Ayurvedic Style) jóga és a Prana Vashya között. 

A Más jóga, Gabi saját fejlesztésű jógája, melyet most a jógaoktatói tanfolyamon is tanít, a Prana Vasyát pedig tavaly tanultuk Indiában, így mindkettőre van némi rálátásom.

Miközben a kettő közti különbségen elmélkedtem, az, az ötletem támadt, hogy akár két határozottan eltérő hatású borhoz is hasonlíthatnám őket.

A Prana Vasya erős, száraz, vörösbor. Könnyen és gyorsan a fejedbe szállhat, de ha ésszel iszod, az általa nyert emelkedett állapotot kontrol alatt tudod tartani, tehát a fölerősödött érzékek és a duhaj, nagy jó kedv ellenére sem fogsz az asztal alatt mászni tőle.


Fontos tudnivaló még, hogy egyes egzotikus borokhoz hasonlóan, a Prana Vashya íze annyira markáns, hogy elsőre valószínűleg nem fog túlságosan ízleni, hacsak nem épp erre az ízvilágra vágysz. Második kóstolásra viszont lényegesen finomabbnak találod majd. A teljes függővé váláshoz azonban nagyjából egy hónapos, napi szintű fogyasztása szükséges. Nem alkalmazkodik hozzád, Neked kell hozzá idomulni. Ez a bor nem ismeri a kompromisszumot.


Ha azonban kitartó vagy, áldásos hatásaként élénkebb, mégis nyugodt és kiegyensúlyozott személyiséggé válhatsz, aki stresszesebb szituációkban is meglepően jól tud majd reagálni a helyzetre. Egyszóval a fizikai és a mentális immunrendszeredet egyaránt megerősíti, törhetetlen ellenálló képességet biztosítva a nehéz pillanatokban is.

A Más jóga szintén száraz, de jóval enyhébb fehérbor. A színe tiszta, világos, szinte átlátszó. Hatásában közel sem annyira mámorító, mint a Prana Vashyáé. Mikor fogyasztod, mintha hűsítő patakvizet innál, szinte fel sem tűnik, csak a kellemes utóízére figyelsz fel.


A Más jóga veszélyes. Úgy kerülsz a hatása alá, hogy fel sem tűnik. Lassan és észrevétlenül. Ellentétben a Prana Vashyával, a Más jóga alkalmazkodik Hozzád. Finoman belesimul a lényedbe és szelíd áramlatával megtolja a kreativitásodat.
Még nem tudod, hogy függő vagy, de már az vagy. Fogyasztása oly természetes, mint a reggeli kávé vagy tea iszogatása, de az íze szerényebb. Akár víz és a levegő. Az tűnik fel, ha nincs, ha kimarad. A véreddé vált, és csendesen fejti ki mélyen transzformáló hatását.


Az általa nyújtott védelem passzívabb, anyaibb védelem. Nem Te keményedsz hozzá a kemény helyzetekhez, hanem a stressz puhul ki általa. Te vagy az, aki másként látod tőle a szituációt. A megoldás magától megmutatja magát, s a problémát sokszor olyan szögből tárja eléd, ahonnét az már nem is problémaként van jelen, így nincs is szüksége megoldásra.

A Más jóga így, a megismerés és elfogadás jógája, míg a Prana Vashya az erőé és a fegyelemé.
Érdemes mindkettőben elmélyedni, hogy lásd, melyik hogyan hat a Te személyes lényedre. És még egy izgalmas ötlet. Ízleld a jógát úgy, mintha érett borok zamatát kóstolnád!



2 megjegyzés:

  1. Felhő-szakadás. Villám mese.
    Eső vereget. Hozd be a gyereket.
    Had fogjam karomba, takarómba.
    Kortyolom boromat.Sötétkékebb nem is lehet az este.
    Zuhog. Már csepereg.
    Kiittam. Elringattam. Elaludtam.

    VálaszTörlés
  2. http://www.youtube.com/watch?v=Qqy5lZheXgE

    VálaszTörlés